Pehar – Efikasan fungicid protiv gljivičnih infekcija
Pehar je fungicid odnosno hemijsko sredstvo koje se koristi protiv delovanja gljivičnih infekcija na biljnim kulturama, sprečavajući rast patogena.
Fungicidi deluju sistemično, odnosno apsorbuje se u biljku i cirkuliše kroz biljno tkivo, pružajući biljci zaštitu i iznutra. Kada je reč o protektivnom dejstvu Pehara, on štiti biljku od infekcija pre nego što se one dogode.
Aktivna materija preparata je pirimetanil u koncentraciji od 400 g/l, koji deluje tako što blokira enzime koje gljivice koriste zainfekciju pa se u velikoj meri smanjuje širenje bolesti.
Preparat je proizvod Galenike – Fitofarmacije, sačinjen od visokokvalitetnih sastojaka za zaštitu bilja. Kompanija je poznata po pouzdanosti svojih proizvoda kada je reč o zaštiti useva.
Upotreba
Pehar je suzbija gljivične bolesti kojima su podložne vinova loza, voće i povrće, te se upotrebljava za suzbijanje čađave pegavosti lista, krastavosti plodova, sive truleži i drugih bolesti u različitim biljnim kulturama.
Kulture u kojima se koristi
Pehar se primenjuje u vinogradarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.
Voćarstvo:
- Jabuka: suzbijanje čađave pegavosti lista i krastavosti plodova (1 l/ha)
- Kruška: suzbijanje čađave pegavosti lista, krastavosti plodova i truleži plodova (1 l/ha)
- Vinova loza: suzbijanje sive truleži (2 l/ha)
- Malina, jagoda, kupina, borovnica: suzbijanje sive truleži (0,2 %)
- Breskva, kajsija, trešnja: suzbijanje sušenja cvetova i grančica, mrke truleži plodova (2 l/ha)
Povrtarstvo:
- Paprika, paradajz, plavi patlidžan: suzbijanje sive truleži (1,5–2,0 l/ha)
Način primene
Pehar fungicid se koristi prskanjem u tankom mlazu sa stalnim mešanjem. Preporuka je da se broj tretmana primenjuje dva puta godišnje u vinovoj lozi, kruški, breskvi, kajsiji i trešnji, a kada je reč o ostalim biljnim kulturama upotrebljava se i tri puta godišnje.
Preporuke za kombinovanje sa drugim preparatima
Ovaj fungicid se može kombinovati sa većinom drugih preparata, uz prethodnu proveru kompatibilnosti.
Negativno delovanje
Preparat je zabranjeno koristiti u blizini izvora vode zbog zagađenja.
Napomena
Preporučuje se primena ovog fungicida kada je relativna vlaga vazduha ispod 80%, jer pri višoj vlažnosti postoji veći rizik od zadržavanja preparata na površini biljke. To ima za posledicu veću fototoksičnosti odnosno pod sunčevom svetlošću, mogu nastati oštećenja na listovima i plodovima biljaka. Niža vlažnost znači brže isušivanje tretirane površine, i manji rizik od neželjenih efekata.
Karenca
Karenca odnosno period od tretiranja useva do berbe zavisi od vrste biljne kulture:
- 3 dana: dinja
- 14 dana: malina, jagoda, kupina, borovnica, paprika, paradajz, plavi patlidžan
- 21 dan: breskva, kajsija, trešnja
- 28 dana: jabuka i kruška
- 35 dana: vinova loza
Pakovanje
Preparat je dostupan u pakovanjima od 100 ml, 300 ml i 1l.
Recenzije
Još nema komentara.